Monthly Archives: maaliskuu 2017

Aloitin astangajoogan tammikuussa käymällä vuoden ensimmäisen viikonloppualkeiskurssin. Olin jo pitkään tiennyt, että Oulussa on astangajoogasali ja olin myös ajatellut, että astanga voisi sopia minulle. En ollut kuitenkaan löytänyt aikaa aloittaa ja kaikenlaisia tekosyitäkin keksin. Viime talvena mursin nilkkani kaatuessani jäällä. Se viimein toimi kimmokkeena kokeilla astangajoogaa. Nyt harmittaa, etten ole aloittanut aikaisemmin.

Ote varpaasta

Menin alkeiskurssille perehtymättä sen kummemmin aiheeseen. Oli hyvä aloittaa tiiviillä kurssilla. Siellä sain monipuolisesti tietoa astangajoogasta ja kurssin aikana opeteltiin ns. seisomasarja. Alkeiskurssin käytyäni voin osallistua viikkotunneille, joilla seisomasarja käydään läpi ohjatusti. Harjoitus on aloittelijalle sopivan haastava, mutta antaa heti myös onnistumisen iloa.

Olin aiemmin käynyt hathajoogassa, mutta en ollut innostunut siitä, koska se oli mielestäni liian hidastempoista ja rauhallista. Ehkä siksi minulle tuli yllätyksenä, miten fyysisesti haastavaa astangajooga on.

Astangajoogaharjoituksessa tulee hiki ja kehossa tuntuu vielä seuraavana päivänäkin, että on joogannut. Astangajooga on hyvin kokonaisvaltaista. Asanat tehdään hengityksen tahdissa, mikä auttaa keskittymään harjoitukseen, jossa koko keho on mukana.

Itse en ole perehtynyt astangajoogan historiaan ja filosofiaan kovinkaan syvällisesti. Minulle astangajooga on ensisijaisesti liikuntaharrastus ja kehonhuoltoa, jonka toivon tuovan minulle hyvää ryhtiä, tasapainoa ja kehonhallintaa sekä voimaa. Ja siinä sivussa myös mielelle näitä samoja asioita: tasapainoa, ryhtiä ja voimaa.

Balin vaalenapunainen lootus, nuppuAlkeiskurssin jälkeen olen käynyt kerran viikossa joogaamassa. Kävisin mielelläni useamminkin, jos aikaa olisi. Alle kymmenen kerran jälkeen olen huomannut pientä kehittymistä. Harjoituksessa usein toistuva punnerrusasento onnistuu jo hieman paremmin ja asanoiden tekeminen hengityksen tahdissa on helpompaa kuin alussa. Innostuneena jatkan harjoittelua.

Kirjoittaja on vuosia astangan aloittamista harkinnut nainen, joka viimein toteutti suunnitelmansa

Share

Se tekee hyvää sielulle

Astangasalillemme laitettiin syksyllä 2016 palautelaatikko, jossa oli seuraava saateteksti:

”Kerro meille, mitä hyvää astangajooga on tuonut elämääsi! Miksi tykkäät käydä juuri astangassa kaikista joogalajeista? Saa vastata nimettömänä. Vastauksia voidaan käyttää esim. nettisivullamme viemässä joogan iloa eteenpäin. Suurkiitos vastauksestasi.”

Tässä vastauksia:

”Astangajooga on auttanut kovasti selkäongelmiin. Rauhallinen miljöö, vetäjät.
Oman hengityksen avulla tehdyt liikkeet auttavat rauhalliseen suoritukseen. Hyvä olo ja mieli tunnin jälkeen.”

1128_MKH_1143

”Astangajooga on opettanut kehon tuntemusta. Ja tukee muuta treeniä.”

”Harjoitteleminen on helppoa, kun sarja toistuu aina samanlaisena.”

”Niska-hartiasäryt pysyvät poissa. Ihanan rentoutunut olo ja silti fyysinen harjoitus. Rauhoittaa levottoman mielen.”

”Aloitin astangan voimaharjoitteluna ja sitä se todella on! Olen saanut voimaa, venyvyyttä, keskittymiskykyä. Niska-hartiajumit ovat kadonneet. Muita joogalajeja en ole edes kokeillut, astanga on minun lajini. J Kaikilta ohjaajilta saa uutta ja erilaista näkemystä joogaan. Kiitokset!”

”Astangassa on sopiva paketti voimaa, notkeutta ja henkisyyttä.”

”Itseni kuuntelu. Elämän arvostus.”

” ’Vaikeaa’ joogaa, vähän myös akrobatiaa.”

083_Repparit

”Uskaltaisin väittää, että Oulun astangajooga ry:n salilla saa Oulun parasta astangan ohjausta. Ohjaajat ovat helposti lähestyttäviä ja olen saanut heiltä paljon hyviä neuvoja harjoitukseeni.”

”Astangajooga on parantanut elämänlaatua, kunto on kohennut ja muutenkin olen voinut paremmin.”

”Lihasjumeja vähemmäksi ts. salille vastapainoa punttitreenille. Rauhoittuminen, meditoiva, hyvät ohjaajat.”

”Yksilöllinen ohjaus, ”koreografia” ei vaihdu, pääsee mukaan tauonkin jälkeen.”

”Harjoitus kulkee mukana kaikkialle, sen voi tehdä itsenäisesti reissussakin. Ei enää tarvitse ”voi kun pitäisi tehdä” lauseita.”

”Vanhan talon rauha ja viisaus ympäröi. Mukava, leppoisa ilmapiiri, hyvät ohjaajat, monipuoliset kurssit.”

”En vaihtaisi tätä astangaa mihinkään muuhun joogaan!”

alkeiskurssi lokakuussa 2015_1

”Se on tuonut rauhoittumiselle, hengittämiselle, itse tutkiskelulle ajan ja paikan.”

”Astanga on kuin keidas erämaassa.”

”Fokus. Rauhallisuus. Mielen ja kehon terävöittäminen. Kivaa. Ilo.”

”Auttanut toipumaan ja paranemaan vakavasta sairaudesta.”

”Kokeilin pitkään vaivanneeseen olkapäävaivaan vaikka mitä helpotuskeinoa ennen kuin fysioterapeutti suositteli joogaa. Pitkään vauhdikkaita joukkuelajeja harrastaneena epäröin aluksi, mutta sitten päätin kokeilla. Eron tunsi jo ensimmäisen kerran jälkeen! Nyt en voi kuvitella lopettavani”

”Se tuntuu hyvältä sielussa.”

Niinpä!

047_Joogakurssi

 

 

Share