Monthly Archives: heinäkuu 2016

Kesäkuun kurvatessa kohti loppuaan, kaarsi Niilontien pihamaalle mustankiiltävä Ducati -merkkinen moottoripyörä. Kyseessä ei kuitenkaan ollut satunnainen Heinäpäähän eksynyt motoristi, vaan kypärän alta paljastui tuttu mies, ruskettunut ja aurinkoinen joogaopettaja Sami Mälkiä. Oulu toimi tällä kertaa puolivälimatkan krouvina, sillä miehen matkan määränpää siinteli Pohjois-Norjan Lofooteilla. ”Yogi on wheels” tuli Ouluun kolmatta kertaa pitämään pranayama- ja astangajoogakurssia, tosin moottoripyörä oli mukana nyt ensimmäistä kertaa.

Sami Mälkiä on opettanut joogaa ja pranayama-hengitysharjoituksia Suomessa ja maailmalla. Oulun Niilontien salista hän oli kuullut jo etukäteen Helsingin Astangajoogakoulun kollegoiltaan. Niinpä tänne oli kutsun käydessä helppo tulla, onhan salimme mieluisa ja kotoinen paikka pysähtyä.Mälkiä Oulussa 2, nettikokoKävin tiedustelemassa Samilta kesäisen kepeänä aamupäivänä kurssin jälkeen, miksi minun tai kenen tahansa asanaharjoitusta tekevän joogin pitäisi kokeilla tai jopa ryhtyä harjoittamaan pranayamaa säännöllisesti. Vastaus oli aseistariisuva, kutsuva sekä, totta kai, humoristinen. ”Pranayama on täydellinen laiskan ihmisen harjoitus, jonka voi tehdä istualtaan”, näpäyttää Sami ja nauraa päälle.

Pranayaman avulla on mahdollista oivaltaa yhteys mielen ja hengityksen välillä. Hengitysharjoitukset rakentavat ikään kuin uusia yhteyksiä mieleemme ja sitä kautta vaikuttavat meihin syvästikin. Tietoinen hengittäminen, hengittämiseen keskittyminen, lisää itsetuntemusta ja saattaa jopa ohjata tietoisempiin valintoihin elämässä. Pranayama avaa kehoa myös asanaharjoitukselle, Sami muistuttaa.

Hengitysharjoitukset vaikuttavat myönteisellä tavalla terveyteemme, mieli kirkastuu ja rauhoittuu. Sami saa kaiken tämän vieläpä kuulostamaan helpolta, mutta voisiko kuitenkin olla niin, että suotuisat vaikutukset tulevat sille, kuka jaksaa harjoitella?

Joogaopettajan matka jatkuu Oulusta kohti pohjoista, joten en malttanut olla kysymättä, voiko pyörän selässä tehdä pranayamaa. Kyllä muuten voi, kuului vastaus. Lyhytkin aika riittää harjoitteluun mutta kannattaa tehdä harjoitusta säännöllisesti.

Edellisenä kesänä Sami ehti ajaa moottoripyörällään 10 000 kilometriä, joten toisille lajiin hurahtaneille hän suosittelee istumisen vastapainoksi syväkyykkyä tai vaikkapa trikonasanaa. Kaikille joogeille hänen kesäterveisensä ovat seuraavat: ”Liikkukaa luonnossa, fillaroikaa, tanssikaa, uikaa, juoskaa!” Kuulostaa hyvältä, eikö totta?

Yogi on Ducati Oulu 2016, kuva, nettikoko

Share

Oulun Nallikarissa järjestetään ihan ensimmäistä kertaa Move Oulu –tapahtuma 26.-28.8.2016. Liikuntafestivaalissa on kokeiltavana yli 40 liikuntalajia ja myös Astangajooga Oulu ry on tapahtumassa mukana.

PadmasanaYhdistyksellä on tapahtuma-alueella oma katoksellinen tila, jossa pääsee ohjatusti kokeilemaan miltä astangajoogan harjoituksen tekeminen tuntuu. Näytetunteja on tulossa joka tasatunti ja niillä tehdään ohjaajan sanallisesti vetämänä lyhyt maksimissaan puolen tunnin astangajoogaharjoitus. Vaikka astangajooga olisi jo tuttu juttu, niin osallistua voi silti ja tehdä päivän pienen harjoituksen ryhmän mukana. Uusille kokeilijoille annetaan silti etusija!

Kerran tai pari päivää kohden on myös tarkoitus pitää pienellä harrastajaryhmällä näytösluontoinen tunti, jota voi käydä katsomassa, jos ei itse ehdi kokeilemaan. Ohjaajamme ovat paikalla koko festivaalin ajan kertomassa lisää astangajoogasta ja yhdistyksen toiminnasta. Lisäksi festareille valmistuvassa esittelyvideosta voi katsoa miltä touhu näyttää Niilontien joogasalilla!

Move Oulun lippuja voi ostaa Niilontien salilta sekä monesta muusta lippupisteestä http://moveoulu.fi/liput/

Lisää tietoa, kilpailuja ja muuta mukavaa Move Oulusta löydät kotisivuilta www.moveoulu.fi

sekä sosiaalisesta mediasta

facebook.com/moveoulu

Twitter: @move_oulu

Instagram: @moveoulu

Youtube: Move Oulu

Snapchat: moveoulu

puujooga

 

Share