Viikko Kustavissa

Kello herättää 4.05. Teen omat pienet aamutoimeni ja astun mökistä ulos. Minua tervehtii mäntyinen metsä, jossa polun reunoilla mustikat ovat juuri kypsymässä. Lokki ääntelee ja jokunen vesilintu räpistelee rannassa. Suuntaan kulkuni kallion yli kohti joogasalia.

Ison nurmikentän reunalla olevan hirsirakennuksen ikkunasta loistaa kynttilän valo ja siinä valossa erotan sisällä muutamia hahmoja. Riisun kenkäni kuistille ja astun sisään.  Vastaani tulvahtaa lämpö, levitän mattoni lattialle ja liityn toisten harjoittelijoiden joukkoon. Lämpimässä ja hämärässä salissa vallitsee hiljainen ja keskittynyt tunnelma, hengityksen ääniin liittyy välillä vaimeita tömähdyksiä.

Kustavin shala

Shala

Keho alkaa heräillä ja hiki virrata, välillä saan lempeän avustuksen ja ohjauksen asanoissani, mutta se ei pääse rikkomaan salin rauhallista tunnelmaa ja harjoitukseni rytmiä. Ihmisiä tulee pikkuhiljaa lisää, läheltäni poistuneen tilalle siirtyy salin takaosasta aina uusi.

Saan harjoitukseni valmiiksi, nousen ylös. Huomaan, että sali on aikalailla viimeistä paikkaa myöten täysi. Löydän takaosasta lattiasta kuitenkin yhden tähtitarran, jonka kohtaan levitän mattoni ja aloitan loppuliikkeeni.

Lyhyen loppurentoutuksen jälkeen käärin mattoni ja annan paikkani seuraavalle. Astun kuistille, joka on täyttynyt kengistä ja vien mattoni narulle kuivumaan. Jokin aamun valossa ja lämmössä tuo pienen aavistuksen tulevasta elokuusta ja syksystä.

Kävelen hiljaisena kasteisen nurmikentän poikki rantaan ja saunalle. Vastaani kävelee muutama yhtä hiljainen kulkija joogamatto olallaan matkalla omaan harjoitukseensa.

Saunassa istumme vaiti, harjoitus viipyilee kehossa ja mielessä vielä jonkin aikaa. Välillä keskustelua käydään suomeksi, välillä englanniksi. Lopulta havahdun kuumuuteen ja lähden uimaan sopivan viileään meriveteen, enkä onnistu taaskaan saamaan käärmettä uimakaverikseni.

Kustavin laituri

Rantasaunan laituri, jonka liepeillä joku onnistui näkemään myös käärmeen uimasillaan.

Saunomisen jälkeen minulla onkin jo nälkä ja siirryn päärakennukseen aamupalalle. Lastaan lautaseni täyteen puuroa ja kaikenlaisia lisukkeita niin että lautanen meinaa käydä liian pieneksi. Aurinko lämmittää jo mukavasti kun istun pihalla ja nautin tosi herkullisesta aamiaisesta, mukavasta seurasta ja ympäristöstä.

Ennen lounasta osallistun aina niin innostavan Merin pitämälle mantratunnille, jonka aikana tunteet vaihtelevat ilosta liikutukseen. Kiitollisena ja hiljaisena poistun ulos aurinkoon. Loppupäivän kiertelen lähimetsissä, lueskelen ja lepään rantakalliolla tai riippukeinussa. Mantrameditaation ja illallisen jälkeen suuntaan askeleeni jo mökkiin. Pakkaan tavarat aamua varten valmiiksi ja vetäydyn yöpuulle.

Osallistuin heinäkuussa viikon ajan Petri Räisäsen ja Juha Javanaisen astangaretriittiin Kustavin Lomavalkamassa, joka on leirintäalue noin kuuden kilometrin päässä Kustavin kylän keskustasta. Petri ja Juha ovat järjestäneet näitä retriittejä aiemmin Houtskärissä jo 16:n vuoden ajan. Kaiken kaikkiaan retriitti kesti kolme viikkoa ja ohjelma vaihteli viikoittain.

Kustavin päärakennus

Päärakennus, jossa ruokasali ja jonkin verran majoitustilaa.

Oma viikkoni meni leppoisan lomailun merkeissä, vaikka tarjontaa oli yli kyllin; astangaa oli tarjolla aloittelijoiden ohjatuista tunneista mysoreharjoitteluun, yin-joogan opettajana oli Anouk  Hummel, joka piti tunteja myös jooga-anatomiasta. Meri Tiitola opetti chantingia. Iltaisin oli mahdollista osallistua pranayamaan ja mantrameditaatioon. Lisäksi Petri ja Juha pitivät muutaman kerran playgroudin, jossa asanoita linjattiin tarkkaan, mutta myös leikittiin käsilläseisonnan variaatioilla. Viimeisen illan kruunasi lopussa villiin tanssiin päättynyt Kirtan.

Osallistujia oli paljon ja eri puolilta maailmaa, yhteensä yli sata ja opetuskieli oli pääasiassa englanti. Kuitenkin oikeastaan vain illallisen aikaan sai käsityksen väen paljoudesta. (Ja ehkä loppuliikkeisiin paikkaa etsiessään 😊). Paikka oli mukavan rauhallinen ja sopiva myös pienille lapsille, ruoka oli herkullista ja sitä sai riittävästi kolme kertaa päivässä, uimaranta hyvä ja sääkin suosi, joten hyvin sinne mahduttiin.

Share