Aloittelijan ajatuksia alkeiskurssin jälkeen

Aloitin astangajoogan tammikuussa käymällä vuoden ensimmäisen viikonloppualkeiskurssin. Olin jo pitkään tiennyt, että Oulussa on astangajoogasali ja olin myös ajatellut, että astanga voisi sopia minulle. En ollut kuitenkaan löytänyt aikaa aloittaa ja kaikenlaisia tekosyitäkin keksin. Viime talvena mursin nilkkani kaatuessani jäällä. Se viimein toimi kimmokkeena kokeilla astangajoogaa. Nyt harmittaa, etten ole aloittanut aikaisemmin.

Ote varpaasta

Menin alkeiskurssille perehtymättä sen kummemmin aiheeseen. Oli hyvä aloittaa tiiviillä kurssilla. Siellä sain monipuolisesti tietoa astangajoogasta ja kurssin aikana opeteltiin ns. seisomasarja. Alkeiskurssin käytyäni voin osallistua viikkotunneille, joilla seisomasarja käydään läpi ohjatusti. Harjoitus on aloittelijalle sopivan haastava, mutta antaa heti myös onnistumisen iloa.

Olin aiemmin käynyt hathajoogassa, mutta en ollut innostunut siitä, koska se oli mielestäni liian hidastempoista ja rauhallista. Ehkä siksi minulle tuli yllätyksenä, miten fyysisesti haastavaa astangajooga on.

Astangajoogaharjoituksessa tulee hiki ja kehossa tuntuu vielä seuraavana päivänäkin, että on joogannut. Astangajooga on hyvin kokonaisvaltaista. Asanat tehdään hengityksen tahdissa, mikä auttaa keskittymään harjoitukseen, jossa koko keho on mukana.

Itse en ole perehtynyt astangajoogan historiaan ja filosofiaan kovinkaan syvällisesti. Minulle astangajooga on ensisijaisesti liikuntaharrastus ja kehonhuoltoa, jonka toivon tuovan minulle hyvää ryhtiä, tasapainoa ja kehonhallintaa sekä voimaa. Ja siinä sivussa myös mielelle näitä samoja asioita: tasapainoa, ryhtiä ja voimaa.

Balin vaalenapunainen lootus, nuppuAlkeiskurssin jälkeen olen käynyt kerran viikossa joogaamassa. Kävisin mielelläni useamminkin, jos aikaa olisi. Alle kymmenen kerran jälkeen olen huomannut pientä kehittymistä. Harjoituksessa usein toistuva punnerrusasento onnistuu jo hieman paremmin ja asanoiden tekeminen hengityksen tahdissa on helpompaa kuin alussa. Innostuneena jatkan harjoittelua.

Kirjoittaja on vuosia astangan aloittamista harkinnut nainen, joka viimein toteutti suunnitelmansa

Share