Keskiyön auringon joogaretriitti

Kun vene irtoaa Hankoniemen länsirannan laiturista kaikkoavat viimeistään arkihuolet ja mieli keskittyy tähän hetkeen. Stefan Engström kuljettaa joogaoppilaansa Kadermon saareen ohjaten varmoin ottein kookasta puista saaristolaisvenettään ja silminnähden nauttii lyhyestä merimatkasta. Stefan on veneenrakentajien sukua ja hän on remontoinut sukutilalleen jooga- ja meditaatiokeskuksen. Entisellä saaristolaistilalla järjestetään joogaleirejä ympäri vuoden, painottuen sulan veden aikaan. Paikka sijaitsee suojellun tammilehdon alueella, joten vanhat majesteettiset jalopuut suojelevat rakennuksia ja luovat oman tunnelmansa pihapiiriin.

kademon-pihapiiri-muokPihan suurin ja komein tammi varjostaa kesäkahvilaa ja kaksikerroksista joogataloa, entistä veneveistämöä, nykyistä jooga- ja meditaatiorakennusta.

Olen toista kertaa Kadermossa, syksyiseltä ensivisiitiltä jäi halu tulla uudelleen näkemään upea paikka kesäasussaan ja tietenkin päästä Stefanin opetukseen. Kesäisin saaressa on tarjolla astangajoogaa pari kuukautta ja tältä ajalta voi valita itselleen sopivan pätkän viikonlopun mittaisesta usean viikon oleskeluun. Astangan lisäksi on vaihtelevasti muuta ohjelmaa, joko muiden opettajien tai Stefanin itsensä vetämänä. Valitsin oman joogaviikkoni siten, että viikon toisena teemana oli psykosynteesi. Lisäksi ohjelmassa oli pranayamaa.

joogatalo-muokIsossa veneveistämössä tehdään nykyisin joogisia harjoitteita.

Saarella oloa rytmittävät aamun jooga- ja hengitysharjoitukset sekä iltapäivien psykosynteesi ja pranayama. Aamuiset astangajoogaharjoitukset alkavat omatoimisen pranayaman ja yinjoogan jälkeen klo 9, joten pitkän työrupeaman jälkeen joogalomalle tulleiden ihmisten ei ole pakko nousta aikaisin, jollei halua. Joinakin aamuina leiriläisten joukkoon liittyy pari paikallista naista, jotka soutavat mökeiltään saareen tekemään harjoitusta Stefanin ohjauksessa.

joogasali-muokJoogasaliin saadaan lämpöä nurkassa olevasta puulämmitteisestä uunista.

Stefan on pitkän linjan astangaopettaja, joka käyttää opetuksessaan oppejaan muistakin kehoterapioista silti astangajoogan perinnettä noudattaen. Vapaan kannatuksen periaate tulee tutuksi hänen opetuksessaan sekä ajatus siitä että asanassa intentio on tärkeämpi kuin muoto. Stefan puhuu joogasta vain harjoitusten yhteydessä, silloin hän on töissä. Kolmenkymmenen opetusvuoden kokemuksella hän osaa tasapainottaa arkensa siten, ettei kuormitu liikaa.

ylakerran-sali-muok

Yläkerran tilassa opiskeltiin ja tehtiin hiljaisia harjoituksia kuten pranayamaa ja meditaatiota.

 

 

Pranayamaa on ohjatusti iltapäivisin, mutta aamuisin on varattu aikaa joko hengitysharjoitukselle tai hiljaiselle istumiselle joogasalin yläkerrassa. Stefan opettaa pranayamaa B.N.S. Iyengarin oppien mukaan - erilaisia pranayamatekniikoita on olemassa pari sataa - ja opettelin perustekniikan oleskeluni aikana. Iyengarin pranayama poikkea aiemmin opettelemastani Tiwarin pranayamasta monella tapaa, muun muassa siten, että sisään ja uloshengitykset ovat yhtä pitkiä ja hengitys on äänetön. Harjoitus kestää tunnin ja sen aikana liikkuu vain sieraimia vuorohengityksessä sulkeva käsi, joten hyvä istuma-asento on todella tärkeä, ettei jalkojen puutuminen tai selän särky vie keskittymistä kokonaan. Harjoitukseen totutellaan vaiheittain ja hengityksen pidätykset tulevat mukaan, kun systeemi on muilta osin hallussa.

Psykosynteesin Stefan lukee astangajoogan poluista viidenteen eli pratyaharaan liittyväksi. Jos keskittyminen on hyvä (6. haara, dharana), niin harjoitukset voivat syventyä edelleen meditaatioksi (7. haara, dhyana).  Psykosynteesissä perehdytään aistien ja tunteiden hallintaan ja työskennellään mm. osapersoonallisuuksien havaitsemisen kautta. Iltapäivien psykosynteesisessioissa tehtiin mielikuvamatkoja, joiden sisältöä purettiin pienryhmissä sanallisesti ja piirtämällä. Tausta-ajatuksena oli mieltää se, että emme ole mikään osapersoonallisuutemme, vaan taustalla oleva tarkkailija. Kirjallisuus psykosynteesistä on lähinnä englanninkielistä ja äidinkieleltään ruotsinkielisen Stefanin opetuskieli saattoi vaihtua hauskasti yhtäkkiä englanniksi, kun mielessä olevan asian kääntäminen tuntui liian hankalalta. Välillä pohdittiin yhdessä sopivia suomenkielisiä ilmaisuja termeille; psykosynteesiviikolla osallistujissa ei ollut yhtään suomen kieltä taitamatonta.

kesatalo-rannan-puolelta-muokMajoituimme pari-kolmesataa metriä joogasalilta sijaitsevassa ”kesätalossa”, jossa syötiin myös päivän ateriat.

keittio-muokMaukkaat kasviruuat valmistuivat kesätalon omassa keittiössä Sarin ja apukokkien ankaran pilkkomisrupeaman jälkeen.

Leirielämää rytmittivät harjoitukset ja ruokailut. Parissa päivässä harjoitusten myötä tasapainottui niin keho kuin mielikin. Eri taustaiset arkielämässään monissa rooleissa olevat ihmiset olivat vain ihmisiä ja joogeja leirin tasa-arvoisessa ilmapiirissä. Ruokapöydän ympärille kokoontuessa nauru raikasi ja villit visiot kehittyivät milloin minkäkin teeman ympärille. On vapauttavaa olla välillä erillään omista ympyröistä, lyhyt venematka saareen tekee mukavasti hajurakoa usein liian ryppyotsaiseksi heittäytyvään arkeen. Osallistuimme myös leirin käytännön tehtäviin, jokaiselle lankesi tiskivuoro kerran- pari viikossa. Mutta mikäs oli tiskatessa ulkona, kun rantakallion tiskauspaikalta (pilkottaa kuvassa oikeassa alanurkassa) saattoi ihailla samalla merimaisemaa.

kesatalo-polun-puolelta-muok

kahvila-muok

mimosa-kahvilassa-muokPienemmän veneveistämön tiloihin rakennettu tunnelmallinen kahvila, jossa ihana Mimosa loihti aamuisin joogeille maistuvat smoothiet. Iltapäivisin oli tarjolla makeannälkäisille kakkuja ja erilaisia kahveja.

sauna-muok

 

 

 

Sauna lämpeni pari kertaa viikossa, uimaankin pääsi venevajan nurkalta - jos tarkeni mennä!

venevaja-muok

 

 

 

 

 

Viimeisen aamun harjoituksen jälkeen Stefan kysyi jokaiselta pranayaman ja asanaharjoituksen tilanteen ja antoi kotihoito-ohjeet. Viiden vuorokauden oleskelu saaressa, vaikka ei fyysisesti kovin kaukana rannikosta, mutta henkisesti eri maailmassa, hiljensi mielen ja tasapainotti kehoa. Päivittäinen asanaharjoitus ja sekä hengityksen hallinta auttoivat keskittymään ja rauhoittumaan, jolloin ehkä aika-ajoin on olemassa vain tarkkailija, joka ottaa rauhallisesti mitä ikinä tapahtuukin. Kas kun oikeastihan ei ole kuin tämä hetki. Vielä kun saisin siirrettyä tämän kaiken arkeenkin. Mutta saarellehan voi aina palata takaisin päivittämään tilanteen joka tasolla!

rantakallio-muok

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Share