Vieraita Niilontiellä, osa 1

Kesäkuun kurvatessa kohti loppuaan, kaarsi Niilontien pihamaalle mustankiiltävä Ducati -merkkinen moottoripyörä. Kyseessä ei kuitenkaan ollut satunnainen Heinäpäähän eksynyt motoristi, vaan kypärän alta paljastui tuttu mies, ruskettunut ja aurinkoinen joogaopettaja Sami Mälkiä. Oulu toimi tällä kertaa puolivälimatkan krouvina, sillä miehen matkan määränpää siinteli Pohjois-Norjan Lofooteilla. ”Yogi on wheels” tuli Ouluun kolmatta kertaa pitämään pranayama- ja astangajoogakurssia, tosin moottoripyörä oli mukana nyt ensimmäistä kertaa.

Sami Mälkiä on opettanut joogaa ja pranayama-hengitysharjoituksia Suomessa ja maailmalla. Oulun Niilontien salista hän oli kuullut jo etukäteen Helsingin Astangajoogakoulun kollegoiltaan. Niinpä tänne oli kutsun käydessä helppo tulla, onhan salimme mieluisa ja kotoinen paikka pysähtyä.Mälkiä Oulussa 2, nettikokoKävin tiedustelemassa Samilta kesäisen kepeänä aamupäivänä kurssin jälkeen, miksi minun tai kenen tahansa asanaharjoitusta tekevän joogin pitäisi kokeilla tai jopa ryhtyä harjoittamaan pranayamaa säännöllisesti. Vastaus oli aseistariisuva, kutsuva sekä, totta kai, humoristinen. ”Pranayama on täydellinen laiskan ihmisen harjoitus, jonka voi tehdä istualtaan”, näpäyttää Sami ja nauraa päälle.

Pranayaman avulla on mahdollista oivaltaa yhteys mielen ja hengityksen välillä. Hengitysharjoitukset rakentavat ikään kuin uusia yhteyksiä mieleemme ja sitä kautta vaikuttavat meihin syvästikin. Tietoinen hengittäminen, hengittämiseen keskittyminen, lisää itsetuntemusta ja saattaa jopa ohjata tietoisempiin valintoihin elämässä. Pranayama avaa kehoa myös asanaharjoitukselle, Sami muistuttaa.

Hengitysharjoitukset vaikuttavat myönteisellä tavalla terveyteemme, mieli kirkastuu ja rauhoittuu. Sami saa kaiken tämän vieläpä kuulostamaan helpolta, mutta voisiko kuitenkin olla niin, että suotuisat vaikutukset tulevat sille, kuka jaksaa harjoitella?

Joogaopettajan matka jatkuu Oulusta kohti pohjoista, joten en malttanut olla kysymättä, voiko pyörän selässä tehdä pranayamaa. Kyllä muuten voi, kuului vastaus. Lyhytkin aika riittää harjoitteluun mutta kannattaa tehdä harjoitusta säännöllisesti.

Edellisenä kesänä Sami ehti ajaa moottoripyörällään 10 000 kilometriä, joten toisille lajiin hurahtaneille hän suosittelee istumisen vastapainoksi syväkyykkyä tai vaikkapa trikonasanaa. Kaikille joogeille hänen kesäterveisensä ovat seuraavat: ”Liikkukaa luonnossa, fillaroikaa, tanssikaa, uikaa, juoskaa!” Kuulostaa hyvältä, eikö totta?

Yogi on Ducati Oulu 2016, kuva, nettikoko

Share